Cum să îți faci un CV în 9 pași

Studentule, ai rămas fără bani de buzunar și vrei să te angajezi, dar încă nu știi cum să scrii un CV ? Noi îți venim în ajutor! Din câte am auzit, cel mai recomandat tip de CV este cel Europass. Ai grijă la redactare, acesta reflectă imaginea ta. Mai jos îți oferim 10 reguli prin care să obții un CV reușit.

1.Simplitatea! Încearcă să redactezi succint, doar știi că CV-ul este primul pas pentru a-ți asigura interviul. De aceea, este extrem de important ca CV-ul să funcționeze în favoarea ta și nu invers. Folosește-l ca să atragi atenția asupra puterii tale de muncă, asupra realizărilor tale și asupra cunoștințelor.

2.Realizările trebuie să ocupe un loc important! Este foarte bine să folosești o serie de verbe active, precum: am realizat, am planificat, am organizat, am fost răspunzător pentru, am condus, etc. Nu este indicat să folosești tot felul de semne pentru organizarea ideilor, un CV poate fi mai ușor citit dacă este scris cursiv.

3.Cronologia inversă! Trebuie să începi cu ultimul loc de muncă și apoi să continui în aceeași ordine cronologică inversă cu următoarele, nu uita să menționezi numele angajatorului, data de început și de sfârșit a jobului, titlul jobului și o mică descriere a acestuia, plus realizările tale. Dacă îți cauți pentru prima oară un job, atunci completează orice experiență relevantă, plătită sau nu.

4.Sinceritatea contează! Dacă minți într-un CV, nu numai ca nu îți faci niciun bine, dar în același timp îl faci și pe posibilul angajator să își piardă timpul fară rost. Să adaugi 6 luni în plus experiență la un job poate părea o idee bună, dar dacă informația este verificată, fii convins că ai pierdut orice șansă. Dar nu te vinde nici prea ieftin! Dacă ești de părere că cele trei veri pe care le-ai petrecut în Franța, lucrând ca voluntar, te-au ajutat să cunoști țara și cultura ei, atunci spune-o!

5.Aptitudini IT! Trebuie să notezi absolut tot ceea ce știi să faci în domeniul calculatoarelor: cunoștințe hardware, software, limbaje de programare, baze de date, etc. Nu menționa și lucruri pe care nu le-ai mai făcut demult, sau mai rău, nu le-ai făcut niciodată; dacă la interviu ești întrebat despre acea operație, vei părea ridicol, neștiind ce să răspunzi.

6.Educația! Acordă o atenție la fel de mare și realizărilor tale din timpul facultății. Atenție! Acest lucru nu mai este relevant și în cazul în care lucrezi în domeniul respectiv de mai mult de doi ani.

7.Greșelile gramaticale!Niciun angajator nu va căuta o persoană care nici măcar nu s-a deranjat să își corecteze propriile greșeli. Nu te baza pe o vizionare rapidă a CV-ului, citește-l de la capăt de două sau de trei ori cu multă atenție.

8.Două perechi de ochi! După ce l-ai verificat chiar tu, mai roagă pe cineva să îți citească CV-ul pentru că ochiul încă neobișnuit cu acest material, poate detecta cu ușurință greșelile. Nu încerca să îți completezi CV-ul dintr-o singură dată, întotdeauna întoarce-te la el și mai verifică-l după câteva zile.

9.Referințe! Verifică-ți referințele înainte de a te folosi de numele lor. Nu e nimic mai rau decât să folosești numele unei persoane care fie s-a mutat, fie are ceva împotriva ta. Cei mai buni oameni pe care trebuie să îi folosești pentru referințe pot fi angajatorul tău prezent sau un profesor de la facultate sau liceu.

Dacă ai reușit să parcurgi acești pași, atunci fii sigur că ai obținut un CV de succes!