De vorbă cu un manager

Avem oportunitatea să stăm de vorbă cu un alt manager, Corneliu Mihalache, care o să ne povestească despre experiența lui profesională în decursul a 25 de ani. Astfel, scopul nostru este să vă formați o imagine cu privire la viața economistului în societate.

 • Bună ziua! Să începem prin a ne cunoaște…

„Personal: Bună ziua! Mă numesc Corneliu Mihalache, sunt căsătorit de 24 de ani, am 2 copii și mă consider un familist convins. Sunt  zodia gemeni, spun eu, cea mai bună zodie pentru bărbați.”

„Profesional: Lucrez în vânzări de 25 de ani, având postul de director de vânzări, în ultimii 20 de ani. Oamenii din toate domeniile de activitate, cât și relațiile pe care le poți dezvolta, reprezintă doar o mică parte din ceea ce fac.”

 • Cum v-ați descrie în 120 de secunde?

„Entuziast, dinamic, cu experiență în activitatea pe care o fac și autentic în tot ceea ce întreprind. Perseverența, încrederea în oameni și profesionalismul dezvoltat zi de zi sunt parte din valorile ce mă caracterizează.”

 •  Care e motto-ul după care vă ghidați?

„Cea mai importantă caracteristică a unui om este să fie autentic.”

 • Care sunt calităţile pe care le consideraţi esenţiale şi v-au ajutat la prezenta reuşită?

„Seriozitatea, disciplina și respectarea promisiunilor, împreună cu ascultarea atentă a tuturor persoanelor cu care interacționez, sunt calitățile care au contribuit în mare parte la succesul în carieră.”

 • A existat un model în viața dumneavoastră pe care l-ați urmat?

„Da, chiar de la începuturile carierei mele, am avut parte de o persoană extrem de abilă și comunicativă, cu studii de specialitate și experiență importantă în afaceri. Acesta mi-a fost șef o perioadă bună în domeniul în care activez. Modul de a comunica, de a împărtăși ceea ce știe, felul său de a fi, m-au făcut să îl respect mult și să îl consider mai apoi  modelul meu.”

 •  Cum a arătat studentul Corneliu Mihalache?

„Deși poate târziu, am devenit student în jurul vârstei de 35 de ani, reușind să îmi găsesc loc în cadrul unei Universității ,,Mihai Eminescu’’ din Timișoara, unde am ales specializarea ,,Management turistic, hotelier și comercial’’. De asemenea, cu aceeași plăcere pentru învățare, la fel ca și cea pentru domeniul în care lucrez, am reușit să promovez, fapt ce m-a ajutat mai târziu în cariera mea profesională.”

 • Ce considerați că ar trebui să facă un student economist în carieră?

„Disciplina în ceea ce privește toate materiile este o caracteristică importantă în a avea succes pe viitor, datorită faptului că facultatea aleasă reprezintă pasul important de azi, ce va ajuta la clădirea meseriei/carierei de mâine  pe care o va alege studentul. Dedicarea și determinarea reprezintă o caracteristică importantă în viitor.”

 • Ce sfat le-aţi oferi  tinerilor studenţi, pentru a reuşi să ajungă pe cele mai înalte trepte în carieră?

„Consider că unul dintre cele mai importante lucruri, după alegerea domeniului în cadrul facultății, este împletirea activităților profesionale cu cele particulare.  Altul ar fi reprezentat de ideea că fiecare ar trebui să înțeleagă faptul că viitorul imediat (după terminarea facultății) este definit de dedicare și urmărirea îndeaproape a ceea ce își dorește să devină defapt și ce îl va caracteriza până la urmă.”

 • Consideraţi că factorul motivaţional din companii este în concordanţă cu aşteptările pe care studenţii le au atunci când aplică pentru un post?

„Nu de cele mai multe ori, motivația pentru a avea succes pe mai departe constă în planurile organizațiilor, deoarece acestea își urmăresc foarte atent propriile interese și de cele mai multe ori mai târziu pe cele ale angajaților. Cu toate acestea, în momentul în care motivația vine din interior, din tot ceea ce ai învățat, din susținerea celor apropiați, atitudinea pozitivă și constantă  vor duce la îndeplinirea dorințelor și idealurilor.”

 • Pe tot parcursul evoluţiei, presupun că aţi întâmpinat şi momente mai puţin favorabile pentru dumneavoastră. Cum aţi reuşit să treceţi peste acestea?

„Da, în funcție de perioada din an, vară-iarnă, acestea fiind foarte importante în locul unde activez. Provocările sunt diferite și, de asemenea, momentele mai puțin favorabile au valori diferite. Dacă în mediul în care lucrezi profesionalismul și echipa sunt mână în mână, trecerea peste aceste obstacole este mult mai ușoară, dar repet, urmărind foarte clar obiectivele primite alături de motivația constantă.”

 • Posibil să regăsesc răspunsul în întrebarea anterioară, dar pentru a mă asigura care a fost  „preţul” plătit pentru a ajunge în acest punct?

„Mereu vorbim despre preț (mai ales in domeniul economic), dar când facem lucrurile cu plăcere și ne dorim cu adevărat să ne depășim limitele și targetul propus pentru un termen lung a fost atins. Atunci prețul pentru efortul depus poate nu mai are o importanță atât de mare, mai apoi gândindu-te la următoarele ținte la fel de provocatoare și smart în același timp. Foarte important în această muncă este să ții cont de oamenii cu care lucrezi, de motivațiile lor individuale și de echipă.”

 • Care este programul dintr-o zi obişnuită a unui manager?

„Planificarea și monitorizarea obiectivelor este deja o rutină. Ziua începe cu o ședintă de vânzări, unde reamintim principalele obiective și ceea ce am realizat cu o zi în urmă. Planurile de echipă primează în fața celor individuale, dar orice idee nouă, care se pliază politicii companiei este binevenită și discutată în același forum.”

 •  Dacă ar fi să începeţi totul din nou, aţi urma acelaşi drum?

„Bineînțeles, frumusețea jobului ales mă face să nu îl schimb, chiar dacă fiecare job are frumusețea lui.”

 •  Dacă doriţi să le transmiteţi ceva tinerilor aflaţi la început de drum, în ceea ce priveşte cariera.

„Având experiența multor interviuri până în acest moment, pot spune că lipsa curajului, deschiderea către o provocare, seriozitatea și importanța pentru a te vinde nu sunt caracteristicile noii generații, fapt important și cerut de angajatori. Consistența și înțelegerea unui grup de valori după care să ne ghidăm și pe care să le urmăm, trebuie să fie cumva prezente la orice început de drum serios (de după studenție). Toate aceste valori ar trebui cultivate în cadrul fiecărei familii, astfel încât la vârsta la care iei viața în piept, aceasta să nu mai fie o necunoscută, ci să devină o certitudine pentru fiecare student.”

 •  Mulţumesc mult pentru timpul acordat şi din dorinţa de a ne perfecţiona am fi încântaţi dacă v-aţi exprima şi opinia asupra acestui set de întrebări.

„Mă bucură și mi se pare interesantă ideea de a-i intreba pe cei ,,mai în vârstă’’ de experiența lor din domeniul economic. E benefic pentru cei ce sunt la început de drum să citească câteva din întâmplările, viziunile și poate parte din valorile lor se vor regăsi printre ale lor.”