Poftim cultură!

Iașul este asemenea unei scene, fiind un oraș cu o istorie bogată și cu amintiri vii pentru locuitorii lui. Este imposibil să nu te fii  întrebat vreodată : Care este povestea Palatului Culturii, dar a Teiului lui Eminescu? Ei bine, noi suntem aici să vă răspundem la aceste întrebări și multe altele. Îți vom servi o listă cu puncte culturale locale.

O călătorie prin Iași nu poate fi lipsită de vederea grandiosului Palat al Culturii. Este imposibil să treci prin oraș și să nu vezi clădirea ce răsare din spatele unui bulevard întotdeauna animat de pașii grăbiți ai ieșenilor. Palatul s-a impus prin dimensiunile sale remarcabile, a monumentalității și frumuseții. Eu zic să nu te gândești prea mult! Vitraliile din Holul de Onoare, Sala Voievozilor, Sala Henri Coandă, Ceasornicul Palatului sunt capodopere ce te vor fascina și îți vor rămâne întipărite în minte. Avem o veste bună pentru tine, studentule, n-o să dai din pușculița ta prea mulți bani. Ia-ți carnetul de student, Palatul te așteaptă!

Străbatem la pas Bulevardul Ștefan cel Mare și ajungem în Piața Unirii. Aici s-a jucat pentru prima dată Hora Unirii, la 24 ianuarie 1859, cu prilejul unificării Principatelor Moldova și Țara Românească. Noi vă invităm să luați loc pe o bancă și să vă imaginați evenimentul petrecut acum 159 de ani. Porumbeii și fântânile arteziene schimbă decorul, dar locul este potrivit pentru o pauză de la programul zilnic. So, open your mind and see more!

Iașul poate fi mândru de oportunitatea de a avea prima universitate din România „Alexandru Ioan Cuza”  înființată în anul 1860. Dar noi, studenții, ce avem de făcut? Să dovedim istoriei că universitatea își merită distincția.Pe lângă amfiteatrele plictisitoare, Sala „Pașilor Pierduți” te hipnotizează prin opulența sa, alungând și totodată monotonia. Nu poți sta departe de acele picturi ample, de acele decorațiuni în stil suprarealist. Mai sunt multe de descoperit în universitatea la fel de grandioasă ca și numele său.

Ne continuăm turul și ajungem în locul dedicat romanticilor. Numele lui Eminescu este strâns legat de Parcul Copou, întrucât aici au luat naștere capodoperele lui. Scriitorul, în perioada în care și-a desfășurat activitatea la Iași, a fost întâlnit adesea la umbra acestui copac, devenind un simbol al parcului. Ce poți face aici? Poți citi liniștit o carte, acesta poate deveni un loc potrivit unde poți învăța pentru sesiune. Pe lângă busturile celebrilor personalități ale culturii române, avem la dispoziție Casa de Cultură „Mihai Ursachi”. Totuși, cel mai important monument istoric al parcului rămâne „Obeliscul cu lei”, fiind ridicat în cinstea domnitorului Mihail Sturza. Deci? Sper că te-am convins să îți rezervi cel puțin o jumătate de oră pentru a vizita parcul. Nu uita să zâmbești!

Știm că restanțele te-au cam dat peste cap, dar Grădina Botanică este mediul perfect de a uita de griji. Ia-ți prietenii și plimbă-te în paradisul naturii. Vrem să-ți mai îmbogățim cultura generală și-ți vom dezvălui că aceasta a fost prima grădină de acest gen din România, inaugurată în 1856.

Deci, ce spui? Te-am convins?